X

Almanya Ulusal Vize

Almanya’ya eğitim, aile birleşimi ve çalışma amacıyla ikamet etmek için gidenlerin Almanya ulusal vize alması gerekmektedir. Ulusal vize, genel olarak herkes tarafından bilinen Schengen vizesinden (C tipi) farklı olmakla birlikte benzer noktalar da barındırmaktadır. Bu yazıda Almanya Ulusal vizesinin özelliklerinden bahsedilmiştir. Peki Almanya ulusal vize nedir?

D Tipi Almanya Vizesi

Almanya Schengen vizesi ile 6 ay için Schengen bölgesinde kalabileceğiniz maksimum süre 90 gün ile sınırlıdır. Kesintisiz olarak 90 günden daha fazla kalışlarda, Almanya Konsolosluğu, D tipi Almanya vizesi (Almanya Ulusal Vize) alınması gerektiğini söylemektedir. D tipi Schengen vizesi bulunduran kişiler, bu vizeyi aldıkları ülkede, vizenin izin süresi boyunca oturum ve çalışma iznine de sahip olurlar.

 

D Tipi Schengen vizesi C tipi Schengen Vizesini Kapsar mı?

D Tipi Schengen vizesi ile ilgili kafa karışıklığına sebep olan şey C tipi vizeyi (90 güne kadar, turistik, ticari vs.)  kapsayıp kapsamadığıdır. D Tipi Almanya vizesi aldığınızda C tipi vizenin sağladığı tüm haklara sahip olmuş olursunuz. Yani diğer Schengen ülkelerinde 90 güne kadar bulunabilirsiniz. Yanlış bilinen bir diğer konu da D tipi Schengen vizesi ile ilk 3 ay Schengen bölgesine seyahat etme özgürlüğünün olduğudur. Bunu bir örnekle şu şekilde açıklayabiliriz.

Münih’te, Ludwig Maximillian Üniversitesinde erasmus yapmak için tüm şartları yerine getirdiniz. Erasmus ile aranızdaki tek şey D tipi Almanya vizesi. Vizeniz için gerekli olan her şeyi yaptınız ve üniversitede eğitiminize başladınız. Bahar tatilinde de Çek Cumhuriyetinde Cesky Krumlov şehrine gitmek istediniz. Cesky Krumlov’da 3 gün kaldınız ve oradan da Avusturya’nın Linz kentine geçtiniz. Avusturya’da 5 gün kaldıktan sonra tekrar Almanya’ya döndünüz. Bu durumda D tipi vizenin izin verdiği 90 gün Schengen bölgesinde dolaşım izninden sadece 8 gün kullanmış olursunuz. Birkaç hafta sonra bir haftasonu tatilinde Salzburg’a 2 günlüğüne seyahat ettiniz ve geri Almanya’ya döndünüz. Şu an hala 80 gün Almanya dışındaki Schengen ülkelerinde kalabilme hakkınız bulunmakta. Yani kısacası D tipi vizede Schengen bölgesinde kalış süresi vize aldığınız ülkenin dışındaki Schengen ülkelerinde yaptığınız kalışlar için hesaplanmaktadır.

D tipi ulusal vize ile hangi ülkelere gidebileceğinizi incelemek için Schengen ülkeleri sayfasını inceleyiniz.

 

Almanya Ulusal Vize İçin Gerekli Evraklar

Almanya ulusal vize için gerekli evraklar başvuru amacına göre farklılık göstermektedir. Gidiş amacına göre Almanya Konsolosluğu tarafından ilan edilmiş bir dizi evrak seti bulunmaktadır. Aşağıda en çok başvurulan, uluslararası üniversite öğrenci değişim programı olan Erasmus için gerekli olan evraklar listelenmiştir.

Almanya Erasmus vizesi için gerekli belgeler

Burslu Eğitim için Almanya Ulusal vize başvurusu (hibeli) öncesinde gerekli olan evraklar aşağıda belirtilmiştir. Belgelerin orjinalleriyle birlikte 2 adet fotokopileri de verilmelidir. Türkçe belgeler Almanca çevirileriyle birlikte ibraz edilmelidir.

  • Almanca, eksiksiz olarak doldurulmuş ve imzalanmış 2 adet Almanya ulusal vize başvuru formu.
  • İkamet yasasının 54. maddesinde belirtilen, başvuru sahibi tarafından imzalanmış belge eki.
  • Pasaport.
  • 2 adet 35×45 mm ebatında biyometrik fotoğraf.
  • Almanya’daki üniversite veya yüksekokuldan alınmış kabul belgesi (orjinal belgeyi vermek zorunlu değildir).
  • Tam tekmil nüfus kayıt örneği (Düşünceler kısmı doldurulmuş olmalı).
  • Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış yurt dışı sağlık sigortası (Formül A/T 11). Bu belgenin ibraz edilmediği durumlarda seyahat sağlık sigortası poliçesi. Almanya’da öğrenci sağlık sigortası yaptırana dek geçerli olmalıdır (Öğrenci sağlık sigortası kayıt esnasında yapılır).
  • Yaşam ve eğitim masraflarının nasıl karşılanacağını ispatlayan belge:

– Türkiye’de öğrenim görülen üniversiteden alınmış, burs süresi ve miktarının belirtildiği burs onayı.

– Aylık burs miktarı ile birlikte Federal Eğitim Teşvik Yasasına göre 720€ olarak belirlenmiş tutar ile burs miktarı arasında eksik kalan miktarın nasıl karşılacağını gösteren belge:

  1. Ebeveyn tarafından verilen noter tasdikli taahhütname. Eksik miktarın her ay ebeveyn tarafından karşılanacağını belirtir (Ebeveynin maaş bordrosu, hesap ekstresi, emeklilik belgesi gibi gelir belirten belgeler ibraz edilmelidir)
  2. Bir Alman bankasında açılacak bloke hesap. Bir yıllık eğitim için gerekli tutarın her ay 1/12’si çekilebilir olmalıdır.

 

Sıklıkla başvurulan Almanya Erasmus vizesi dışında örneğin, Mavi Kart için uygun olan ve Almanya’ya çalışmak için gidecek olanlar için daha farklı evraklar istenmektedir. Gidiş amacınıza göre birbirlerinden çok farklı evraklar istendiğinden, Almanya ulusal vize başvurusu yapacaksanız danışmanlarımızla iletişime geçiniz.

Almanya’ya turistik, ticari, sağlık, sportif amaçlarla gidip 90 günden az kalacaksanız C tipi Schengen vizesine ihtiyacınız var demektir. C tipi Almanya Vizesi başvurusu yapmak için bağlantıya tıklayınız.

Eğer hangi vize tipine ihtiyacınız olduğundan emin değilseniz yorum kısmında belirtiniz veya bizimle iletişime geçiniz.

 

Rate this post
VizeyeBasvur: VizeyeBaşvur İçerik Ekibi sizler için vize haberleri, vize makaleleri, şehir inceleme ve tavsiye yazılarını özenle hazırlayıp yayınlıyor.

Yorumları Gör (34)

  • 88 yaşında halam Almanyadan emekli 68 yılından bu yana Almanyada yazları Türkiyeye geliyordu tatil amaçlı bu yıl mayıs 2019 da geldi ağustos 2019 da Türkiyede hastalandı hastayken pasaportu kayboldu 2021 yılına kadar geçerliydi pasaportu ve vizesi bizde yeni pasaport çıkardık vize ye başvurmamız gerekiyormuş halam Almanyada 35 yıldır aynı evde ikamet ediyor süresiz oturumu var Almanyada emekli maaşı ve birikimi Almanya Berlinde bir bankada bize ulusal vize formu doldurun polisten kayıp formu alın 3 yıllık Türkiyeye girip çıktığına dair belge alın dediler polisten başka evrak gereklimi bana yoruma gerekli belgeleri atarmısınız teşekkürler..

    • Emel Hanım,
      Size verilen bilgiler doğrultusunda ilerlemeniz en doğrusu olacaktır. Ek bir belge gerektiği takdirde Almanya misyonları sizden bunu talep edecektir. Süreç içerisinde konsolosluk veya elçilikle iletişim halinde olmanızı tavsiye ederiz. Konsolosluk ve elçiliğin web sitelerinden bilgi maili gönderebilmektesiniz.
      VizeyeBasvur Destek

  • Merhaba. Erasmus için başvuran öğrencilerden 75€ başvuru ücreti alınıyor mu?

    • Aleyna Hanım merhaba,
      Erasmus programına burslu olarak katılıyorsanız, başvuru ücreti ödemeniz gerekmiyor ancak burs oranları ve katıldığınız Erasmus programının niteliğine göre bu kural bazen değişebiliyor. Erasmus programının detaylarını gördüğümüzde daha kesin bir bilgi verebiliriz.
      VizeyeBasvur Destek

  • Merhaba,

    Benim esim ve cocuklarim hem TC hem de BG vatandasi. Oglum icin 1 yillik almanyada dil egitimi aldirmak istiyoruz. Ben sadece TC vatandasiyim. Nasil bir yol izlemeliyiz?

    Tesekkurler.

    • Meltem Hanım merhaba,
      Oğlunuz alacağı eğitim için Türk pasaportunu kullanırsa D tipi ulusal eğitim vizesi almalıdır. Bulgaristan pasaportu ile yapılacak başvurular için Bulgaristan Büyükelçiliğinden bilgi alınmasını tavsiye ederiz.
      VizeyeBasvur Destek

  • merhaba ben almanyada kalıyorum eşim türkiyede kalıyor eşimi yanıma almak istiyorum bebegimiz var alman vatandaşı aile birleşimi yapmak istiyoruz almanca dil kursu gereklimidir?.

    • Merhaba ben Türkiye de ikamet ediyorum. Almanya da yaşan kuzenimin 5 yıllık şahıs firması vardı bunun kapanışını verip GmbH açtık benim %50 hissem var. Ne tür vize başvurusu yapmam gerekiyor almanyaya gitmem için?

      • Kadir Bey merhaba,
        Yılda 6 aydan fazla kalmayacaksanız C tipi ticari vize başvurusu yapılabilir. Ancak daha detaylı bilgi verebilmek için diğer bazı detayları da öğrenmemiz gerekecektir. 0850 255 1915 nolu telefondan danışmanlarımıza ulaşabilirsiniz.
        VizeyeBasvur Destek

    • Eşinizle aile birleşimi yapmanız için eşinizin dil seviyesini ispatlamak amacıyla bir sınava girmesi ve yeterliliğini belgelemesi gerekmektedir.

      VizeyeBasvur Destek

  • Merhaba. Eşim araştırma görevlisi ve doktora öğrencisi. Erasmus öğrenim hareketliliği kapsamında 7 ay Almanya'ya gidecek. Ben Milli Eğitim'de öğretmenim. Benim de gidebilme şansım nedir? Hangi vizeye başvurmam gerekir bu durumda? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    • Esra Hanım Merhaba,

      Eşinizin tüm seyahati boyunca birlikte olmanız durumundan mı bahsediyorsunuz yoksa kendisini arada sırada ziyaret edebilmek amacı taşıyan seyahatlerden mi bahsediyorsunuz?
      VizeyeBasvur Destek

  • Almanya da akrabamızın olan bir kargo şirketinden gelen iş kontratını imzaladık geri gönderdik vize işlemleri için bize tekrar geri gönderileceği ve konsolosluğa başvurmamız gerektiği söylendi bu durumda vize çıkma ihtimali nedir.

    • Barış Bey merhaba,
      Vize çıkma ihtimali alacağınız kontratla doğrudan ilişkilidir ancak sadece kontratı almanız (her anlamda kusursuz bile olsa) yeterli olmaz. Çalışacağınız pozisyon, sizin tecrübeniz ve destekleyici diğer evraklar da vize sürecinde önemli rol oynar.
      VizeyeBasvur Destek

  • Merhaba.
    Ben almanyadaki akrabalarımı ziyarete gitmek isitiyorum ..daha önce 5 kez gittim ve hep 90 günlük schengen vizesi aldim...Bu sefer 90 gün üzeri ulusal vize almak istiyorum hakkım varmıdır...orda kalmiyacak çalışmıyacam tek amacım akrabalarımın yanında daha fazla kalmak...ara ara da türkiyeye gidip gelmek...nasıl bir başvuruda bulunabilirim...

    • Merhabalar,

      Daha önce pek çok kez Schengen vizesi almış olmanız D tipi Almanya vizesi alabileceğiniz anlamına gelmemektedir. D tipi vizeye alabilmek için 1. dereceden bir bağ ile Almanya vatandaşı bir kişinin bulunması, bir iş için davet edilmeniz veya bu bölgede bir eğitim almanız sayesinde mümkündür. Daha fazla kalabilmek için D tipi vize almanız mümkün değildir. Sizin yapmanız gereken Schengen vizesi kalış süresini doldurunca yeni bir başvuru yapmaktır. Bunun şartı ise 6 ayda en fazla 90 gün kalmaktır. Almanya Schengen vizesi işlemleriniz için 0850-255-1915 numaralı telefondan ofisimizi arayabilirsiniz.

      VizeyeBasvur Destek

  • Merhaba,
    Almanya'ya erasmusa gideceğim ve alacağım vize D tipi,
    Almanya'da gideceğim şehire en yakın havalimanı Zurich. İlk girişimi Zurich International Airport'ta yapıp trenle Almanya'ya geçmeyi düşünüyorum.

    İsviçre'de bir sıkıntı yaşar mıyım?

    • Ozan Bey merhaba,
      D tipi vize sahibi olmanız ve konumsal olarak mantıklı bir izahınız olması sebebi ile sorun çıkartmazlar. İsviçre'den Almanya'ya geçeceğiniz tren biletini önceden alıp, İsviçre'ye girerken göstermeniz de sorun riskini minimum düzeye indirecektir.
      VizeyeBasvur Destek

  • Merhabalar
    Almanya’ya C tipi Schengen vizesi ile seyahat edicem davetiyem ve diğer evraklarım hazır fakat şöyle bir sorum olacak Almanya’dayken eğitim almak istediğimi belirtip Almanya C tipi vizemi D tipi vizeye dönüştürebilir miyim? Tabi gerekli evrakları temin ederek.

    • Hasbi Bey Selamlar,

      C tipi vizenizi sadece 90 güne kadar olan kalışlar için kullanabilir ve ülkeye dönebilirsiniz. Bunun dışında C tipi Almanya Schengen vizenizi D tipi ulusal vizeye dönüştürmeniz Almanya'da mümkün değil. Bunun için yeni bir sürece girmeniz gerekecek. Ülkeye döndükten sonra alacağınız eğitim ile ilgili kayıt belgelerini ve diğer belgeleri hazırlayarak konsolosluk veya büyükelçilik üzerinden Almanya Ulusal D tipi vize için başvuru yapmalısınız.

      VizeyeBasvur Destek

  • Merhaba ben şuan almanyadayim buraya 3 aylik universte stajimi yapmaya c sinifi vize ile geldim ve staj yaptığım yer beni begendi devamli isci olarak ıstiyor herseyi yapmaya getirmek icin ugrasmaya razilar fakat olduda isyeri ugrasyi burda herseyi halletti tek benim izmirden d sinifi vize almam kaldı diyelim burasi beni ıstediği hâlde izmirdeki konsoloslugun extra bana vize vermeme gibi bi hakkı varmi ?? Cunku buradakiler biz herşeyi yapıcaz ama izmirdeki isterse vizemi yinede vermez onlarin kanaatina kalmis dedi ??

    • Umut Bey Merhaba,

      Tabi konsolosluğun değerlendirme şartlarına uygun bulmadığı takdirde vizenizi ret etme hakkı bulunmaktadır. Ancak genel olarak yapmış olduğumuz başvurularda; Form, kontratlar, dilekçeler gibi gerekli evraklarda hata yapılmadığından vize onay oranımız da doğal olarak oldukça yüksektir. Her halükarda vize başvurunuzu bir profesyonel yardımı ile yapmanızı öneririz.
      VizeyeBasvur Destek

This website uses cookies.