Amerika’da bir okula kaydoldunuz ya da Amerika’da eğitim almak istiyorsunuz ve araştırmaya önce vizeden mi başladınız? Sizin için hazırladığımız Amerika öğrenci vizesi rehberi, tüm sorularınızı cevaplayacaktır.
Henüz yazımızı okumadan ABD öğrenci vizesi hakkında bir uyarı da yapmak isteriz. Vize başvurusu pek çok teknik ve karmaşık bilgi içerir. Şayet vize konusunda ciddi bir tecrübeye sahip değilseniz, başvuruyu mutlaka profesyonel destek alarak yapmanızı tavsiye ederiz.
Amerika Öğrenci Vizesi Hakkında Bilgi Alın
Öncelikle genel bir tanım yapmak gerekirse, Amerika’da eğitim alacak öğrenciler için 2 öğrenci vizesinin olduğunu ifade edebiliriz. Bu iki vize tipi, alacağınız eğitim tipine göre belirlenmekte olup; F1 öğrenci vizesi ve M1 öğrenci vizesi olarak ifade edilir.
F1 Öğrenci Vizesi
Sevp (Student and Exchange Visitor Program) sistemine kayıtlı bir okulun;
- İlkokul,
- Ortaokul,
- Lise,
- Üniversite,
- Konservatuvar,
- Yüksek Lisans,
Dil okulları dahil herhangi bir akademik programda eğitim almak isteyen öğrencilerin, F1 vizesine başvurmaları gerekir.
M1 Öğrenci Vizesi
Mesleki ya da akademik olmayan diğer kurumlarda eğitim alacak öğrencilerin M1 öğrenci vizesine başvurmaları gerekmektedir.
F1 veya M1 öğrenci vizesi olmadan eğitim alınabilir mi?
Bazı istisnai durumlarda, B1/B2 yani Amerika turist vizesi ile eğitim alabilirsiniz. Bu vize ile eğitim almak için, kursunuzun kısa ve yoğun olmayan bir eğitim programı olması gerekir. Genelde kısa süreli workshoplar ve seminerler için Amerika öğrenci vizesi almanıza gerek yoktur.
ABD Öğrenci Vizesi Nasıl Alınır?
Amerika’da öğrenim görmek için yapılması gerekenleri 4 adımda izah edebiliriz.
- Okul kayıt ve kabul işlemleri
- Vize başvurusu
- Evrakların hazırlanması
- Mülakat
Önemli Not: Şayet Amerika’da bir eğitim kurumuna kaydınızı yaptırdıysanız, 1. Bölümü geçerek incelemeye direkt 2. Bölüm olan Amerika öğrenci vize başvurusu adımına geçebilirsiniz.
Amerika’da Eğitim Kurumuna Kayıt ve Kabul Almak
ABD öğrenci vizesinin ilk adımı, SEVP sistemine kayıtlı bir okulun eğitim programına başvuru yapılmasıdır. Okuldan alınacak kabulden sonra, kurum sizin için I-20 olarak adlandırılan bir kabul formu düzenleyecektir.
I-20 belgesini alan öğrenci, SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System) sistemine kayıt yaptırarak, SEVIS ücretini ödemekle yükümlüdür.
Bu kısmın biraz teknik ve zor göründüğünün farkındayız, bu sebeple okul kayıt işlemleri ile ücretsiz olarak ilgilenen birçok acente olduğunu hatırlatmak isteriz.
Destek Almak için 0850 255 19 15 numaralı telefondan ofisimizle iletişime geçin.
Sevis I-901 Ücreti Nedir, Ne Kadardır?
F1, M1 ve J1 vizeleri için kayıt yapılması gereken kurumun işlem ücretidir. Öğrenci vizeleri için Sevis ücreti 350 USD’dir.
Sevis Ücreti Nasıl Ödenir?
Sevis (I-901) ücreti, https://www.fmjfee.com/ üzerinden ödenir. Ödeme yapıldıktan sonra gelen ekranda aşağıdaki gibi bir ödeme dekontu gelecektir. Vize görüşmesine giderken bu dekontun yanınızda bulunması gerekmektedir.
ABD Öğrenci Vizesi Başvurusu
Amerika’daki tüm kayıt işlemleri bitirildikten sonra, Türkiye’de vize başvuru işlemlerine başlayabilirsiniz. ABD F1 öğrenci vizesine başvurmanın ilk adımı ds-160 formunun doldurulması olacaktır.
Ds-160 başvuru formunu doldururken; Amerika’da eğitim alacağınız kurumun ve kursun bilgileri (bu aşamada I-20 belgesini kullanmalısınız), kişisel ve finansal bilgilerinizin (ABD’de alacağınız eğitimi karşılayan her kimse) eksiksiz ve hatasız şekilde forma aktarıldığından emin olmalısınız.
Ds-160 formu ile ilgili daha detaylı bir inceleme yapmak Ds 160 formu sayfamızı da incelemenizi önemle tavsiye ederiz.
Ds-160 formu tamamlandıktan sonra, ödemesi yapılarak randevu alınır ve randevu tarihinde aşağıda öğreneceğiniz evrak grubu ile vize görüşmesine gidilir.
Amerika Öğrenci Vizesi için Gerekli Evraklar
ABD öğrenci vizesi için gerekli evraklar; Amerika’da alacağınız eğitim tipine, çalışma durumunuza, eğitiminizin finansman kaynağına ve sizin sosyal yaşantınıza göre değişiklik gösterir.
Bu noktada size en uygun evraklar için Amerika Vizesi İçin Gerekli Evraklar sayfasından bilgilerinizi girerek, size özel evrak listesini ücretsiz temin edebilirsiniz.
Size F1 vizesi için gerekli evraklarla ilgili bir örnek vererek, ortalama bir fikir sahibi olmanızı istiyoruz.
Örneğin; Üniversite 3. sınıf öğrencisi Leyla’nın 3 aylık bir dil eğitimi için New York şehrine gideceğini ve bu eğitimi emekli olan babasının karşılayacağını varsayalım.
Bu durumda Leyla hangi evraklarla konsolosluk mülakatına katılmalıdır?
- Pasaport kopyası
- 5*5 çekilmiş bir fotoğraf
- DS-160 onay sayfası ve randevu çıktınız
- Amerika’da eğitim alınacak kurumdan; kabul mektubu ve eğitim bedelini gösteren fatura.
- I-20 Belgesi
- SEVIS ücreti ödeme dekontu.
- Konaklama bilgisi
- Babadan alınacak finansal evraklar.
- Son 3 aya ait banka ekstresi
- Son 3 aya ait bordro
- Çalıştığı şirkete ait; Vergi levhası, faaliyet belgesi, imza sirküleri ve resmi gazete.
- Türkiye’de eğitim aldığı üniversiteden alınacak öğrenci belgesi ve transkript.
- Haricen finansal durumu güçlendirmesi için ekleyebileceğiniz, tapu veya diğer menkuller.
Amerika Öğrenci Vizesi Mülakatı
Amerika öğrenci vizesi için yapılacak başvurunun son adımı, yukarıdaki evraklarla birlikte mülakata katılmak olacaktır. Amerika vize mülakatı, şu ana kadar saymış olduğumuz tüm adımları eksiksiz yerine getirmiş bir kişi için çok zorlayıcı olmayacaktır.
Ancak hazırlıksız yapılan bir mülakat bazen heyecan, bazense formda yapılan teknik hatalardan dolayı kötü geçebilir ve vize reddi almanıza sebep olabilir. Bu sebeple iyi bir araştırma yapmanızı veya profesyonellerden yardım almanızı öneririz.
Mülakat ile ilgili daha fazla araştırma yapabilmek için Amerika vize mülakatı makalemize göz atmanızı öneririz.
Amerika Öğrenci Vizesi Ücreti
Amerika öğrenci vizesi ücreti hesaplanırken 2 ayrı ücreti göz önünde bulundurmak gerekir. Bu anlamda Amerika öğrenci vizesi fiyatları; Ds-160 formu ücreti olan 160 USD ve Sevis I-901 ücreti olan 200 USD toplamından oluşmaktadır.
Amerika öğrenci vizesi ücretlerinin ayrı ekranlardan ödendiğini hatırlatmak isteriz. Bu sebeple özellikle Sevis ücretini yatırmayı unutmamalısınız.
Amerika Öğrenci Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Amerika öğrenci vizesi, mülakat sonrasında 2-3 gün içerisinde çıkmış olur.
Amerika Öğrenci Vizesi Almak Zor mu?
Amerika öğrenci vizesi almak zor mu sorusu, Amerika’da eğitim almak isteyen tüm öğrencilerin aklını kurcalayan ilk sorudur.
Başvuru adımlarını iyi takip eden ve bu adımları hatasız ve eksiksiz tamamlayan her başvuru sahibi için Amerika öğrenci vizesi almak kolaydır. Bu noktada dosyanızın tutarlılığı ve ABD hükümetinin talep ettiği asgari şartları taşıyor olmanız oldukça önemlidir.
Amerika öğrenci vizesi çalışma izni sağlar mı?
Amerika öğrenci vizesiyle çalışmak sadece bazı istisnai durumlarda geçerlidir. F1 öğrenci vizesi için çalışma koşulu ancak akademik eğitim alırken okul yetkilisinin onayı ile sağlanabilir. Bu durum dışında öğrenci vizeleri çalışma izni sağlamaz.
Amerika öğrenci vizesi için bankada ne kadar para olmalı?
Amerika’da alacağınız eğitimin tipine, süresine ve bölgesine göre değişiklik gösterir. Daha önce örneğini verdiğimiz Leyla üzerinden bir bütçe çıkartalım; 3 aylık okul ücretinin 2000 USD olduğunu, konaklama ücretinin 3000 USD olduğunu, 3 aylık masraflarının da 2000 USD olduğunu varsayalım. Bu durumda Leyla’nın babasının hesabında olması gereken minimum tutar 7000 USD olmalıdır. Bu rakamın daha üstünde olması da önemle tavsiye edilir.
Amerika F1 öğrenci vizesine en erken ne zaman başvurabilirim?
Vize için en erken, eğitim programınızın başlayacağı tarihten 120 gün önce başvurabilirsiniz.
ABD F1 vizesi ile en erken ne zaman Amerika’ya girebilirim?
ABD’ye en erken, eğitim programınızın başlayacağı tarihten 30 gün önce girebilirsiniz.
Amerika öğrenci vizesine başvuru yaparken neden profesyonel yardım almalısınız?
F1 öğrenci vizesine başvuru yaparken bir acenteden yararlanırsanız;
- Okul kayıt sürecinde destek alırsınız.
- Amerika’dan almanız gereken evraklar acente tarafından sizin adınıza takip edilerek getirtilir.
- Sevis ücreti sizin adınıza ödenir.
- Ds 160 formu, sizin vermiş olduğunuz bilgiler ışığında hatasız doldurulur. Böylelikle herhangi bir teknik hata yapmazsınız.
- Ds 160 formuna girilen bilgiler doğrultusunda, toplamanız gereken evraklar en doğru şekilde çıkartılarak, eksik veya hatalı evrak şansını ortadan kaldırırsınız.
- F1 öğrenci vize mülakatı öncesi, sizin mülakatınızla ilgili çıkabilecek olası sorulardan oluşan bir hazırlık notu alırsınız. Bu not üzerinden bir danışmanımız görüşme ile ilgili son notları ileterek sizi mülakata hazırlar.
Siz de fikrinizi belirtin