AB ile uyumluluk süreci ve vizesiz seyahat kapsamında 72 kriterden biri olan çipli pasaport ilk olarak 01.11.2016 tarihinde dağıtılmaya başlandı. Mevcut pasaportlar parmak izi bilgisi içermediğinden AB şartlarına uyumsuzdu. Peki yeni pasaportlarda ne gibi değişiklikler var?

 

Çipli Pasaport

Yeni pasaportları ilk bakışta eskisinden ayırmak mümkün değil ancak, en arkasında çipin bulunduğu, eski pasaporta göre biraz daha kalın bir bölüm bulunmakta.

Yeni pasaportlarda da eski pasaportlarda olduğu gibi ad, soyad, doğum tarihi, doğum yeri, kimlik ve pasaport numarası, cinsiyet, geçerlilik süresi, verildiği yer gibi bilgiler yer alacak. E pasaport sistemi üzerinden alınan pasaport randevusu esnasında alınan parmak izi bilgileri dijital olarak çip içerisine aktarılacak. Parmak izi bilgisini içeren bir çipi bulunduran yeni pasaportlar ile uluslar arası güvenlik problemleri önemli ölçüde aşılmış ve olacak.

Önceki dönemde alınan pasaportlar hala geçerliliğini korumakta ancak yeni pasaportlar alındıkça eskiler geçerliliğini yitirecek.

 

Çipli Pasaport Nasıl Alınır

çipli pasaport başvurusu

Resmi Gazetede yayınlanan KHK kapsamında pasaport işlemleri emniyet birimlerinden alınıp nüfus müdürlüklerine geçirileceği belirtiliyor. Bu geçişin yaklaşık 1 yıl sürede tamamlanacağı söylenmekte. Dolayısı ile yeni çipli pasaport için başvuru yapacak olanlar pasaport başvurularını hala emniyet üzerinden yapmak durumundalar. Yeni pasaportlar, parmak izinin alınması sonrasında müraacaat ile birlikte Vergi Dairesi Başkanlığına online olarak ulaştırılıp, merkezi olarak kişisellecek ve 3-7 gün içerisinde PTT yoluyla başvuru sahiplerine postalanacaklar.

 

Eski Pasaporttaki Vizeler

Eski pasaportlardaki vizeler ülkelere göre değişmekle birlikte genel olarak geçerliliğini korumakta.

Siz de çipli pasaport başvurusu yapmak istiyorsanız bağlantıdan detayları inceleyebilirsiniz.

 

Rate this post